Црква св Николе, Готовуша
Долина реке Лепенац, Шара планина

Сиринићка Жупа

Сиринићка жупа налази се у котлини реке Лепенац, на северним обронцима Шар-планине. Великим делом се поклапа са границама садашње општине Штрпце и обухвата 15 села: Севце, Јажинце, Готовушу, Драјковце, Фирају, Брод, Врбештицу, Доњу Битињу, Горњу Битињу, Сушиће, Коштањево, Вичу, Ижанце и Штрпце као административно седиште. Као једна од најстаријих средњовековних жупа, помиње се међу записима на крају рукописног јеванђеља из XIII века који се чува у Националној библиотеци Француске у Паризу (бр. 25). Такође се помиње у повељи Стефана Душана пиргу манастира Хиландара из 1331. године.

Из периода државне самосталности, немамо сачуваних трагова црквеног градитељства, док се најстарије цркве у овој области датују у период након обнове Пећке патријаршије 1557. Само је неколицина сачувала свој првобитни изглед из XVI и XVII века - Свети Никола и Црква Успења у Готовуши, као и Свети Теодор Тирон у Доњој Битињи. Већи део њих је преправљен, попут Светог Ђорђа у Горњој Битињи, Свете Петке у Беревцу, Светог Николе у Штрпцу, Светог Николе у Доњој Битињи и Светог Димитрија у Доњој Битињи, а неке су у потпуности обновљене или сачуване само у рушевинама. У питању су скромне, једнобродне цркве, којима су у каснијим периодима дограђиване припрате. Споља махом полигоналне апсиде на источној страни понекад су могле бити оживљене прислоњеним колонетама, као у Цркви Светог Николе у Штрпцу. Зидане су најчешће од ломљеног камена утопљеног у малтер, са спорадичном употребом опеке и сиге, док су фасаде најчешће биле омалтерисане.

Све цркве су биле живописане, премда је њихово сликарство веома слабо сачувано; многе од њих су преграђиване или пресликаване, а у некима су преостали само фрагменти првобитног сликарства. Због тога је тешко доносити процене и закључке када је у питању програм или иконографске специфичности њихове фреско- декорације. Оно што се може уочити је да су се у њиховом осликавању зографи придржавали схема присутних и у другим мањим црквама тог периода на територијама Пећке патријаршије, док су своје узоре свакако налазили у старијој византијској уметности XIV века. Готово по правилу, у конхама олтарских апсида била је представа Богородице раширених руку, негде у типу Знамења, са медаљоном на грудима у ком је приказан Христос који благосиља, као у Светом Теодору Тирону у Доњој Битињи, Светом Ђорђу у Горњој Битињи, Светом Николи и Богородичиној цркви у Готовуши. Ниске апсиде нису дозвољавале већи број композиција, тако да је у зони испод, сликана још само Служба архијереја. Понегде, као у Светом Теодору и Светом Николи у Готовуши, у олтарском простору су сликане сцене Благовести и Вазнесења које тематски припадају програму наоса и циклусу Великих празника.

Са појединих натписа сазнајемо да су за подизање и живописање цркава средства обезбеђивали сами мештани, који су црквама такође даривали иконе, али и воденице, њиве и ливаде, као извесни Никодим и Пртушин који су 1592. исте приложили цркви Светог Ђорђа у Горњој Битињи, како сазнајемо са уклесаног натписа на камену недалеко од цркве.

Црква Св Николе

У центру Штрпца налази се црква Светог Николе, подигнута 1576/7. године, знатно проширена током обнове из деветнаестог века и у новије време фрескописана.

Црква Светог Теодора Тирона

Црква Светог Теодора Тирона у Доњој Битињи налази се на сеоском гробљу; саграђена је и осликана 1560-их година

Црква Светог Ђорђа

Црква је подигнута на сеоском гробљу у Горњој Битињи у шеснаестом веку и обновљена у другој деценији 20. века. У олтарском простору сачувани су фрагменти зидног сликарства, као и камена декорација пренета из тада девастираног манастира Светих Архангела код Призрена.

Црква Светог Николе

Гробљанска црква у селу Готовуша, данас посвећена Светом Спаситељу, а првобитно Светом Николи, живописана је седамдесетих година 15. века и до данас је сачувала делове живописа који су радили вешти путујући сликари.

Црква Успења Богородице

На сеоском гробљу налази се још једна Готовушка црква, црква Успења Богородице. Такође је направљен у КСВИ веку, али је био девастиран до 1886. године, када је обновљен.

Црква Свете Петке

Црква Свете Петке у Беревцу, малом селу на брду изнад Штрпца, подигнута је у шеснаестом веку, а обновљена у деветнаестом. У наставку ју је осликао Стерија из Кожана, који је насликао и иконе на иконостасу и икону Светог Николе. Изнад црквеног улаза оставио је натпис о свом послу завршеном новембра 1858. године.

Црква Светог Никола

Црква Светог Николе у Севцу, малом и удаљеном селу у близини скијалишта Брезовица, непознатог је датума. Његове новије фреске израдио је сликар Јосиф из Лазаропоља код Дебра.

Црква Светог Димитрија

Црква Светог Димитрија у Вичи, малом и удаљеном селу на планини Брезовици, је из 16. века.

ИЗАБРАНЕ ФОТОГРАФИЈЕ

Збирка најбољих фотографија у кртакој презентацији.

РАДНЕ ФОТОГРАФИЈЕ

БЛАГО рад фотографије.

Мапа БЛАГО колекција

Погледај мапу свих локација БЛАГО колекција.


Parse error: syntax error, unexpected single-quoted string "Rudenica", expecting ")" in /web/blago/collections/Archives/blago-tools/bt_collections.php on line 73